Thursday, December 9, 2010

TuToRiaL uNTuK BuaT LiNk PaDa TaB MeNu

WARNING: TUTORIAL INI ADALAH KESINAMBUNGAN DARI
sila klik untuk ke tutorial tab menu

ingat tak lagi dengan tutorial tab menu y fy wat tak lama dulu? dalam tutorial 2 fy ada bgtau kene gune link pada labels kn? tapi mungkin salah fy sebab xbgtau secara details cara nak cari link 2.. ada beberapa cara nak dapatkan link 2..so fy harap semua boleh ikot tutorial ni..

A) Buat Labels Pada Setiap Entry Mengikut Kategori

a. Dashboard -> Edit Post -> sila ikut step di bawah

1. pergi ke edit post
2. click pada post y mahu di label

3. klik Label Action
4. pilih New Label

5. Tuliskan label y anda rasa sesuai dengan post
6. ok & preview blog anda

b. Dashboard -> Design -> Add a Gadget -> Labels

1. klik butang + & save
2. view blog anda

3. klik pada perkataan tutorial dan window baru akan di paparkan

4. dah dapat link untuk menu bar tutorial.. (^_^)

B. Page Baru Pada Blog (ex dr blog fy : Blog List & Banner)

a. Dashboard -> Edit Posts

1. kalau perasan, dekat sebelah Edit Posts ada Edit Pages, klik je..
2. kemudian klik pulak NEW PAGE

3. nanti korang akan nampak form ni.
4. dekat page title 2 boleh la letak "BANNER" atau ape2 je y korang suka.
5. da siap boleh la PUBLISH PAGE.

6. pilih No gadget
7. Save & Publish
8. klik semula Edit Pages
9. then View Page

10. highlight url and dapatla link kn? (^_^)

sekian saje tutorial panjang fy pada malam ni..if ada kekeliruan jangan malu, jangan segan, adukan aje pada kotak komen nnt fy reply..thnx =]

73 0 org suka membebel:

.::: Princess MOMOY :::. said...

menarik
thx sharing dear
MY RECENT POST : Plectranthus rotundifolius (Poiret) Sprengel - APA TU ?

cemomoi said...

tq kongsi info... mungkin bagus untuk buat carian dengan kaedah ni, cuma kekadang blog kita ni tak brapa nak dirujuk berbanding blog yang akademik dan banyak fakta ilmiah

kAseh Mir'Ha said...

fy..thanks ya. walaupun x jd sgt. tp kira boleh la. hehehe

niesz said...

nice info..thanx for sharing ye dear..

kaseh said...

x jdi sgt sbb kalau saya tls yg entry label yg sy buat 2. die still kuar kat home. fhm x?

kAseh Mir'Ha said...

ohh...ok2. sy dah fhm da. mmg kuar kat home eh? hehehe....

mira said...

sgt2 bergune info ni..

tp..mls nak wat..huhuhuh..line tenet tak mengizinkan..jap2 putus..meroyan je nt ;p

farsa fira said...

mcm susah je

anamizu said...

wahh bagusla fy buat tutorial ni ^^

dah folow anamizu??-->special utk awak ^^

fatin hanani said...

hehe tutorial lagi..
rajinnya hehe :D
ni utk apa??
hehe x faham

NeidIyra said...

wah~ bgus tutorial nih.. bley x buat tutorial pasal iklan nuff jenis ss mcm awk nih.. sye dh buat x same la.. yg awak punye timbul je.. yg saye punye tenggelam la.. cmne ekk??

fatin hanani said...

hehe owhh ok :D

AngahSayang2314 said...

alamakkkk best la...thanks for info

honeyvsbee said...

oh cenggitu....akk duk pikir mcm man alh...simple jer rupanya...thanksss

HonEyBuNNy said...

nanti nak belajar wat la...tq2...

Cahaya Kehidupan said...

owh,nanti nak cuba la..Thanks ye bt tutorial ini FY =]

Belalang Hijau said...

wow!
menarik nih...nak kena tgk dgn lebih detail...klu x jd dtg cari fy lg...hee

Syed Hilmi Syed Yahya said...

good information...!! thankz... nice to meet you..=)

.::: Princess MOMOY :::. said...

Thx for sharing dear
dah tahu macam mana nak buat. Yayy!
MY RECENT POST : JAPAN MAID CAFE a.k.a Cosplay Restaurant

Jom VOTE di BBPM No. 382 !!

CheQ PP JoY said...

@.::: Princess MOMOY :::.

welcome dear..

CheQ PP JoY said...

@cemomoi welcome dear..

CheQ PP JoY said...

@kAseh Mir'Ha

tahniah..hehe

CheQ PP JoY said...

@niesz

welcome dear..

CheQ PP JoY said...

@kaseh

label mmg akak keluar dekat home.=]

CheQ PP JoY said...

@kAseh Mir'Ha

yup.

CheQ PP JoY said...

@mira

sabor ye...laen kali leh wat..=]

CheQ PP JoY said...

@farsa fira

cuba dulu baru tau susah ke senang..

CheQ PP JoY said...

@anamizu

hehe..=]

CheQ PP JoY said...

@fatin hanani

sambungan dari tab menu..ada y xtau nak cari url dia..=]

CheQ PP JoY said...

@NeidIyra

sebab awak letak 2 ads jenis y sama kot?

CheQ PP JoY said...

@fatin hanani

=]

CheQ PP JoY said...

@AngahSayang2314

my pleasure.

CheQ PP JoY said...

@honeyvsbee

ok kak..thnx sbb sudi dtg..

CheQ PP JoY said...

@HonEyBuNNy

sila kan la..=]

CheQ PP JoY said...

@Cahaya Kehidupan


wcome yaty syg..=]

CheQ PP JoY said...

@Belalang Hijau

sila la..sila la dtg lg,..i like..=]

CheQ PP JoY said...

@Syed Hilmi Syed Yahya

thnx 2 u 2..

CheQ PP JoY said...

@.::: Princess MOMOY :::.

hehe..my pleasure..=]

iqbalhakimi said...

best lah dia pandai buat tutorial..hehe..
buat tutorial cne nak leatk iklan nuff supaya duk bawah header boleh tak??..sebab header kita tinggi sangat then nuff duk atas gila..boleh letak bawah skit kn?..panjang plak soalan =D..kalao dah jwb notis kan ..hehe

tomatokering :) said...

yey! dah ade tab utk blog list & contest! tengs dear! ;D

CheQ PP JoY said...

@iqbalhakimi

y 2 kene tgk coding..fy kene stdy coding dulu baru bleh wat tutorial..

CheQ PP JoY said...

my plesure...

Belalang Hijau said...

dah cuba tutorial nih dan berjaya...
terima kasih

w7 said...

lps ajr untuk bt tab menu,,
sy nak suh cik fy ajr yg nie plak...
xphm....:)

m said...

tenkiu..andabykmembantu

Anonymous said...

as salam :) , tumpang tnya ? knpe ble tkan tab tu , dia xkluar mcm list ?

CheQ PP JoY said...

@Belalang Hijau

sama2..=)

CheQ PP JoY said...

@w7

sory, lmbt plak baca..da boleh buat ke?

CheQ PP JoY said...

@m

sekadar y mampu aje..thnx sbb sudi datang blog ni.. =)

CheQ PP JoY said...

@Anonymous

boleh tau tab ape? lepas tu nk keluar list y mcm ne plak?

Anonymous said...

tab resepi masakan . . ble dh ltak tab tu . tutorial tu xjd list . kn mcm2 resepi ada . nk buat jd mcm list .

CheQ PP JoY said...

@CheQ PP JoY

oo..y 2 kene buat secara manual..sebab kalau gune "label masakan", semua entry y dilabel akan keluar..

untuk buat dia jd list, gune tutorial ni tp bhgian B..wat page baru dalam blog awak..cth mcm y fy buat pd tab tutorial..

Anonymous said...

thanks =)

NurmaLovePinky said...

ermmmmmmm..........xpaham la akak....

nana89 said...

sy xleh lar kuar list tutor jew...bile klik button tutorial die kuar cara wat tutor...tp bile g kew edit pages and click edit pages blh lak kuar list2 tutor sy...

CheQ PP JoY said...

@Anonymous wcome..=)

CheQ PP JoY said...

@NurmaLovePinky

xpam ley bgtau ape y xpam..huhu

CheQ PP JoY said...

@nana89

awak salah paste url kot kat tab menu..ce buat semula..huhu

:: Into The New World :: said...

Salam, terima kasih atas tutor ni.
Sgt-sgt membantu.
Sy buat cara yg kedua tu. Tapi sy nak tanya,
bila kita buat pages tu cuma utk ambik link,
kita bukan boleh buat sampai 10 je ke ?
Walaupun kita klik no gadgets.

CheQ PP JoY said...

@:: Into The New World :: hye dear..thnx 4 visiting my blog..pasal new page tu, mmg limit 10 je..tp fy pon xpernah buat smpai 10..so xsure jge la..huhu..

Nieys Nur said...

dh try buat cara pertama
tapi knp dkt home pon ada kuar jg entry yg sm

CheQ PP JoY said...

@Nieys Nur sbb link y diambil tu kn dr home, mksdnye mmg direct link ke profile kite..ape y ada kat profile kita mmg akan keluar jgk dkt butang home..

Nieys Nur said...

abis tu camner nk buat kalo xnak bg ada kot juz ada kt menu tab yg kita create tu...tlg la ajar kiter bley x??

CheQ PP JoY said...

@Nieys Nur sorry dear, fy xberapa clear dgn soalan tu..ley xplain detail x?

Nieys Nur said...

caner nk xplain...hehehe
nieys wat menu tab 'love'
jd nieys nk post semua story psl love dalam menu tab yg nieys wat tu.nieys dh try tuto yg fy kasi tp xjd.nieys xnak apa nieys post tu naik kt home.nieys cuma nk naik kat 'love'(menu tab yg nieys buat tu...fhm x?klau xfhm xper la..hehe sowy ganggu fy jer

CheQ PP JoY said...

@Nieys Nur kebiasaanya, org akan gunakan label untuk letak link pada tab menu..fy ada buat tutor pasal label:

http://www.cheqppjoy.com/2010/12/tutorial-untuk-buat-link-pada-tab-menu.html

---sila tgk A) Buat Labels Pada Setiap Entry Mengikut Kategori

ok, kat sini nieys kene faham satu bnde..setiap entry y kita post mmg akan keluar dekat home..mksdnye, hanya entry y ada dekat home saje y boleh digunakan dekat tab menu..sebab tu, untuk buat tab menu kita memerlukan link..link untuk entry hanya ada kalau entry tu sudah di publishkan..

so, mmg xda cara untuk membuatkan entry y dipublish xkeluar dekat home, which is the main profile of our blog..

ini kefahaman fy la, kalau ada org laen y tau cara dia, alhamdulillah..mgkin nieys kene search lg kot..kalau ada cara dia, bolehla nieys pula kongsi dgn blogger semua..good luck dear..

Nieys Nur said...

oooo...cmtu erk..thanx yer
nieys ny newbie jd xbp tau lg...heheee

Nurul Asma said...

camna nak wat post kita ikut kategori ikut tab menu navigation yang len selain home yg kta da wat??? saya da wat 1 post,, tp nk tmbah post bru mcmmane??

CheQ PP JoY said...

@Nieys Nur its ok dear..fy pon still belajar lg =)

CheQ PP JoY said...

@Nurul Asma

fy sebenarnye xbrape paham jgk dgn soalan awk..tp fy buat pam jela ye memandangkan fy jrg on9 skrg..

1. mula2 buat je new post mcm biasa dear..
2. biasanya org akan wat tab menu menggunakan link pada label cth, family @ tutorial etc, so post td tu labelkn ikot mne y ada kaitan..automatically, nnt post tu akan keluar dekat tab menu label td..

itu je kot ;)

Nursheeba said...

huhu can i askk.. Kenapa saya punya blog x boleh tekan PAGES kat html tuuu please help me!! T_T

zila said...

blogspot da tukar new look..camne nak cari semua ni? huhuhu... T_T

nurul ain said...

awk help la, sy buat tak jadi la, plsss

Post a Comment

DoNT 4Get To DrOp Me A cOmMent b4 u LeaVe..
tQ.. =)

 

Blog Template by CheQpPJoY.com